НовиниЦентъраУслугиИгриКонтакти
Галерия     Видео и аудио

Червеногуша гъска

(Branta ruficollis)

Червеногушата гъска (Branta ruficollis) е средно голяма птица от семейство Патицови (Anatidae), разред Гъскоподобни (Anseriformes). Тежи между 1,0 и 1,5 кг. Дължина на тялото 55 см, размах на крилете около 122 см. Няма изразен полов диморфизъм.

Разпространение в България
ез. Дуранкулак и Шабла, както и във вътрешността на страната.

Общо разпространение
Среща се в Русия, Източна Европа, Мала Азия.

Начин на живот и хранене
Храни се със смесена, но най-често предимно растителна храна.Разпространена е в северните части на Европа и Азия, среща се и в България. Обитава тундрата и лесотундрата.

Размножаване
Моногамна птица. Гнезди на земята на малки колонии от 4-5 гнезда. Снася 4-6 яйца, които мъти само женската. Малките се излюпват достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят самостоятелно. Годишно отглежда едно люпило.

Галерия

Вход

Потребител
Парола
Нова регистрация

С финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България.

Община "Шабла"
9680 гр. Шабла,
Област Добрич,
ул. "Равно поле" №35