НовиниЦентъраУслугиИгриКонтакти

Шабла посрещна партньорите си по JOYRIDE

На 29-ти февруари, на тридневно посещение в община Шабла, пристигнаха партньорите по Проект № ROBG-338  „Общи ресурси и инициативи, посветени на околната среда.“.

Кметът на Община Шабла, Мариян Жечев, посрещна делегациите от общините Аджиджа и Банеаса (Р Румъния) и от община Берковица. Делегацията от Аджиджа бе водена от зам. кмета, Ницъ Мариус Даниел, тази от община Банеаса – от административния директор на общината – Георге Николае, а зам. кметът на Берковица, Радослав Найденов, водеше групата от старопланинския град. На срещата си с гостите, Кметът Жечев ги запозна с историята, природните дадености и икономиката на нашата община. Кметът сподели факти за поминъка на шабленци – селското стопанство, туризма, риболова.
За трите дни, докато бяха в Шабла, партньорите по проекта осъществиха работни срещи, посетиха и забележителности в община Шабла – най-стария фар на Балканския полуостров – шабленския, разкопките на острова в Дуранкулашкото езеро – най-старата известна каменна архитектура в Европа (7000 години), разкопките на античната крепост Кария на нос Шабла, православния храм „св.свщмчк. Харалампий“ в града. Те разгледаха и ЕМЗ ЕЛПРОМ Шабла. Гостите бяха поздравени от пенсионерски клуб „Надежда“ с пресъздаването на характерен за Шабла народен обичай – „Меджия“. „Хареса ми, че хората тук са сърдечни и усмихнати! Впечатли ме и съчетанието на езеро и море! Както разбрахме,  фауната, особено птиците са уникални. Убеден съм, че ако се разработи, този туристически ресурс може да бъде целогодишен. Случихме и на прекрасно за сезона време, насладихме се на залеза…Заводът ви е добре организиран, научихме, че тук произвеждат качествена и конкурентноспособна продукция.“, сподели впечатленията си от посещението си в община Шабла, зам. кметът на община Берковица, Радослав Найденов.
Посещението завърши с работна среща, проведена в Зелен образователен център (ЗОЦ) Шабла. Преди да си тръгнат, гостите бяха приети от председателя на ОбС Шабла, д-р Йорданка Стоева.
Проектът, по който партньор е община Шабла, е финансиран по Договор № 100718/05.09.2018, Приоритетна ос 2: „Зелен регион“, Специфична цел 2.1: „Подобряване на устойчивото използване на природното наследство и ресурси и на културното наследство“ по Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 г.
Общата цел на проекта е: устойчиво развитие на туризма чрез оптимално използване на екологичните ресурси, поддържане на важни екологични процеси и подпомагане на опазването на природните ресурси, като биологичното разнообразие само по себе си е основата за икономическо развитие и социално благоденствие на местните общности. По проекта се планира да бъдат изградени арт-пейки и прилежащо към тях улично обзавеждане. Произведенията на изкуството ще са в унисон с неповторимата шабленска природа. Те ще бъдат поставени по утвърдените вече маршрути на ЗОЦ, както и на други туристически атрактивни места в Общината.

Вход

Потребител
Парола
Нова регистрация

С финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България.

Община "Шабла"
9680 гр. Шабла,
Област Добрич,
ул. "Равно поле" №35