НовиниЦентъраУслугиИгриКонтакти

„Пътят на червеногушата гъска“

 Качете се на крилете на червеногушата гъска и съпреживейте миграцията й

Интерактивната изложба „Пътят на червеногушата гъска“ на Българското дружество за защита на птиците беше открита на 4 октомври 2019 г. в „Зелен образователен център“ в Шабла, където ще остане до 25 октомври 2019 г. Експозицията проследява прелетния път на червеногушата гъска, за да запознае посетителите с проблемите, които вида среща по пътя си и начините за опазването му.

Изложбата включва интерактивни и игрови елементи, които имат за цел да ангажират емоционално публиката с опазването на червеногушата гъска. Елементите са  оформени подобно на зоните, които обитават червеногушите гъски, а мащабът позволява на посетителите да погледнат от гледната точка на гъската. Изложбата е изградена от няколко модула, като всеки от тях отговаря на конкретна тема, свързана с вида и опазването му.

Специални преградни елементи оформят пространството подобно на лабиринт, през който посетителите трябва да преминат маршрута на миграцията и да се запознаят с проблемите и опасностите, които гъската среща.

Чрез виртуално преживяване е представено как безпокойството, причинено от ловци и нетипични шумове на местата за хранене застрашава миграцията на гъската. Играейки на гъши шах, посетителите ще научат как точно нефтените платформи и вятърните генератори застрашават вида.

Експозицията е подходяща за всички възрасти, тъй като е едновременно информативна и забавна, и представя малко известни факти с научно-популярен подход. За изработването на отделните модули са използвани основно възобновяеми материали като велпапе и бамбук. Дизайнът и изпълнението са на Студио Реактив.

Изложбата е пътуваща и след София и Шабла, ще бъде представена още в Бургас, Свищов, Русе и други градове през тази и следващата година. Експозицията вече беше представена в Казахстан, където също обиколи главните градове в страната. Предстои нейното изработване и представяне в Русия и в Република Калмикия.

Изложбата се осъществява в рамките на проект „Сигурен прелетен път“ на Българското дружество за защита на птиците и е финансиран от програма LIFE  на ЕС и Whitley Fund for Nature.

Вход

Потребител
Парола
Нова регистрация

С финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България.

Община "Шабла"
9680 гр. Шабла,
Област Добрич,
ул. "Равно поле" №35