НовиниЦентъраУслугиИгриКонтакти
Галерия     Видео и аудио

Пчелояд

(Merops apiaster)

 

Една от най-пъстрите български птици с много цветове и с дължина на тялото 25-29 см. Шията й е светло жълта и е отделена от светлосиния корем с черна „огърлица“. В полет правят впечатление триъгълните крила и издължената опашка, на коята средните пера са удължени и заострени. Лесно се познава по характерните подсвиркващи звуци, даже ако лети на голяма височина. Пчелоядът е защитен вид. Не е включен в Червената книга на България, но числеността му постепенно намалява. Той е прелетна птица. На пролет пристига от Африка към средата - края на април. Есента отлита масово през август - септември. Тогава големи ята могат да се наблюдават, накацали по жици и дървета за нощувка. Храни се с едри насекоми като пчели и водни кончета, които лови в полет. В България се среща из цялата страна в открити, сухи места в равнините и предпланините.

 

Вход

Потребител
Парола
Нова регистрация

С финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България.

Община "Шабла"
9680 гр. Шабла,
Област Добрич,
ул. "Равно поле" №35