НовиниЦентъраУслугиИгриКонтакти
Галерия     Видео и аудио

Полски блатар

(Circus cyaneus)

 

Характерен зимуващ вид, който е лесен за наблюдение и разпознаване. Среща се из открити места в равнини и хълмисти райони. Полският блатар е средно голяма хищна птица. Характеризира с полов и възрастов диморфизъм, т.е. се наблюдават различия в оперението на младите и възрастните птици, както и при мъжките и женските индивиди. При мъжкия тялото отгоре и гушата са сиви, а останалата част, вкл. опашката и над опашката е бяла. Женската отгоре е тъмнокафява с черни препаски на опашката и голямо бяло петно в основата й, а отдолу е охристо-кремава с едри щрихи. Младите наподобяват женските, но са с ръждивокафяв оттенък. Женските птици са също така по-едри от мъжките. В полет полският блатар държи крилата си в характерната за всички блатари V- образна форма. Обикновено лети ниско над открити пространства, където лови дребни бозайници и птици.

 

Вход

Потребител
Парола
Нова регистрация

С финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България.

Община "Шабла"
9680 гр. Шабла,
Област Добрич,
ул. "Равно поле" №35