НовиниЦентъраУслугиИгриКонтакти
Галерия     Видео и аудио

Шабленско (пъстро) попче

(Benthophiloides brauneri)

Дребна рибка с тегло до 15 г. Тялото й е покрито с шиповидни люспи. На главата люспи има само по долната част на бузите и хрилните капачета. Има широка и леко сплесната глава. Устата е малка, а долната челюст е издадена напред. Среща се в Каспийско и Черно море. В България се среща само в Шабленското езеро. Обитава слабо солени и сладки води. Предпочита дълбоките части на водоемите, като подхожда към брега само по време на размножаване. Полово съзрява на 1 година. Храни се с ларви на насекоми, дребни ракообразни, мекотели и др. Шабленското попче е рядък и застрашен от изчезване вид, включен в червената книга на България.

Вход

Потребител
Парола
Нова регистрация

С финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България.

Община "Шабла"
9680 гр. Шабла,
Област Добрич,
ул. "Равно поле" №35